sunnuntai 19. huhtikuuta 2015

Kevätretki Nirkkisenvuorelle ja Alajalansuolle


Lauantaina 18.4. retkeiltiin keväisiin suomaisemiin Alajalansuon reunaan. Kiipesimme Nirkkisenvuorelle, mistä on hyvä näkymä suolle. Kymenlaakson oloissa täytyy kai puhua vuoresta ja kiipeämisestä, mutta todellisuudessa noustiin vain pieni mäki ylös. Alajalansuo muodostaa yhdessä Hangassuon ja Haukkasuon kanssa valtakunnallisesti merkittävään suoalueen.

Lähdimme retkelle Utin ABC:n pihasta, mistä ajoimme muutaman kilometrin Tyrrin suuntaan. Heti autosta noustuamme kuulimme ensimmäiset linnut. Etenkin kangaskiurun laulu ilahdutti meitä. Jatkoimme sitten jalan metsän läpi polkua pitkin. Matkan varrella oli myös vanhempaa metsää, missä kuulimmekin lintujen kevätkonsertteja. Varjoisimmilla kohdilla maa oli vielä jäässä, ja hieman luntakin siellä täällä piti pintansa kevättä vastaan. Hiekkamontun pohjalla vesi oli vielä jäässä. Kuljimme pienen hakkuuaukon läpi. Vadelma näytti aloittaneen siellä aluevaltauksen. Pienet silmut olivat merkkinä kevään etenemisestä. Myös mustikka ja puolukka viihtyvät aukolla. Horsman alut pilkistelivät esiin.

Nirkkisenvuoren laelta oli hieno näköala Alajalansuolle ja suon yli Kouvolan keskustan korkeimpiin kohtiin. Ajoittain kolea pohjoistuuli haittasi äänihavaintojen tekemistä etenkin vuoren laella, mutta muutoin havainnot olivat hyvin tyypillisiä ajankohtaan nähden. Paluumatkalla huomasimme, että rohkeimmat muurahaiset olivat jo kiivenneet keon päälle odottamaan aurinkoa. Joku retkeläisistä näki suruvaipan lentelemässä, ja polulta löysimme pyyn sulan. Puissa oli naavaa, mikä on merkki puhtaasta ilmasta. Retki oli varsin onnistunut, ja mukana useampi uusi tuttavuus, joita jatkossa toivon mukaan nähdään myös muilla retkillä mukana. Retken vetäjän Mikon lisäksi keväistä suomaisemaa ja linnunlaulua oli ihailemassa 15 retkeilijää.

Tässä vielä lajilista retkeltä:

pikkuvarpunen
kangaskiuru
teeri
peukaloinen
punarinta
peippo
mustarastas
sinitiainen
talitiainen
hömötiainen
räkättirastas
niittykirvinen
kuovi
kurki
töyhtöhyyppä
kalalokki
sääksi
korppi
varis
naakka
laulurastas
varpushaukka
hippiäinen
puukiipijä
vihervapunen
sepelkyyhky
keltasirkku
punatulkku
västäräkki
kiuru
punajalkaviklo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti